ARVOSTELU | Tiitta Vaulos, Jari Simonen
– Tänä vuonna Fiskarsissa esillä on Art & Design Biennaalissa kaksi näyttelyä, Hauras ja Yllätysvieras. Käydessämme paikalla oli paljon väkeä johtuen varmasti osin siitä, että museokortti käy nykyään myös Fiskarsissa. Mutta kokonaisuus oli myös hieno. Kutsuva. Helppo. Ei negatiivisesti helppo, vaan hyvin positiivisesti. Suorastaan zen-henkinen. Ja ihmeellisen yhtenäinen tarina, vaikka usein, jos on hirveästi eri taiteilijoita, tunnelma voi olla hyvinkin hajanainen.
– Ihan sama fiilis, tseenhenkisyys. Hauras-näyttely kutsui katsomaan, kuuntelemaan, jopa kokeilemaan.
– Teoksia oli myös laidasta laitaan. Ensinnäkin kaikki nämä puusta tehdyt asiat, puu on jotenkin materiaalina niin hienoa. Sitten esimerkiksi se videoteos, jossa oli hauraille papereille heijastettuna kuvaa ja jonkinlaista itkuvirren veisuuta taustalla. Haurasta onnea, joka hymyilytti. Sitten ne puiset maatuskat, joiden sisältä kuului runonlaulua.
– En edes huomannut niitä! Mäkin kyllä erityisesti pidin siitä Itkuvirsi-teoksesta Näyttelyssä oli tavoitettu teema hyvin laajasti, muttei liian täsmällisesti.
– Mielestäni olivat valikoineet mukaan sopivalla tavalla mielenkiintoisia teoksia, joiden kanssa pystyi käymään vuoropuhelua. joiden edessä pysähtyi ihmettelemään, tai joiden edessä vastaavasti jäi miettimään, että miksi tämmöinen. Esimerkiksi se muovijätösteos. Voiko muoviroska olla esteettistä, kaunista? Ehkä.
– Minusta se osoitti luonnon tai merien roskaantumista, kannanottona, mutta sekin oli hyvin monitahoinen ja tosiaan kutsui katsomaan vähän eri lailla. Hämmästyttävästi siellä oli tosiaan niin monitasoisia teoksia, että yritin hakea teosesittelyistäkin, että mitä nämä oikein määritelmällisesti on. Ei perinteistä maalaustaidetta, vaan käsillä tehtävää tekemistä, monella tekniikalla tehtyjä, maalattuja, lasitettuja ja niin edelleen. Kokonaisuus toimi hyvin.
– Kyllä, kokonaisuudelle neljä ja puoli pistettä! Pienen miinuksen annan hieman liian lyyrisista kuvausteksteistä, etenkin design-näyttelyssä. Ne voi tuntua monesta hankalalta, sisäänpäin kääntyneiltä, ei-kutsuvilta. Miksi turhaan!
– Nytkö sä noita pisteitä jo jaat! Oon varsin alussa tässä mun arvostelussa.Mä tykkäsin myöss niistä laajoista maapalloa ja maailmaa kuvaavista teoksista. Sitten esimerkiksi se yksi, joka oli sulista tehty. En tiedä oliko se nyt paras teos, mutta siinä mieli lähti miettimään niitä taiteilija tekemiä ratkaisuja valkoisista sulista sinne ylös tummiin. Mietin, että siihen kun olisi saanut vielä sammalalustan..
– No, toisessa Yllätysvieras-näyttelyssähän sai itse rakentaa teoksia. Hauska idea muuten. Yllätysvieras-näyttely oli myös hyvin nautittava, taiteen ja sisustukseen symbioosi. Ihanaa esteettistä rauhaa molemmissa, täysi annos. Harvinaista. Korotan viiteen pisteeseen.
– Joo, Yllätys-näyttely oli erittäin mielenkiintoinen myös. Siellä oli eri materiaaleja ja hyvä värien harmonia. Erilaiset keittiöt, olohuoneet, ruokahuoneet ja makuuhuoneet. Nehän keskustelivat sen ristiriitaansa takia hyvin. Ehkä myöskin haastoivat sitä, että mitä ne arjen kalusteiden ja tavaroiden käyttötarkoitukset sitten itse kullekin on. Hienosti toteutettu.
– Me suomalaiset ollaan oltu periteisesti hyvin käytännöllinen kansa. Usein riittää, kun pöytä on pöytä ja siinä on neljä jalkaa. Tai että pesuvati on pesuvati ja siitä voi kaataa vettä niskaansa. Siinä jää kuitenkin silloin näkemättä minkä rikkauden muotoilu, estettisyys tuo elämään.
– Ehkä nyt vähän haastaisin edellistä arvioijaa, että se mikä voi olla omasta mielestä toimivaa, voi olla muiden mielestä ihan liian epäkäytännöllistä.
– En puhunutkaan käytännöllisyydestä, vaan esteettisyydestä.
– No niinhän mä sanoin.
– Joskus on hyväksyttävä vähän epäkäytännöllisyyttäkin. Mutta tokihan tämä on balanssia siitä, että kuka laittaa sen akselin mihinkin kohtaan. Mutta sanon vaan, että on muutakin vaikuttavuutta kuin vain se, että miten helppoa minun on käyttää tätä tai puhdistaa se. On muutakin vaikuttavuutta. Esteettisyyttä, kauneutta, upeaa käsityötaitoa.
– Joo, joo. En ole väittänytkään vastaan, mutta pitää muistaa samalla, että Zen-tunnelma voi olla eri ihmisille eri asioita. Se mikä on toiselle zeeniä, voi olla täysin epäzeen toiselle ja aiheuttaa teknistä häiriötä sähköisissä synapseissa. Mutta niin tai näin, mä annan viisi pistettä. Pidin kovastikin näyttelyistä tällä kertaa.
– Synapsit soi. Kaksi viiden pisteen näyttelyä peräkkäin.
Fiskars Village Art & Design Biennale 16.6.–1.9.
Poikkitaiteelliset päänäyttelyt muistuttavat vieraanvaraisuuden ja yhteisöllisyyden merkityksestä. Lisäksi Biennaalissa juhlitaan taiteilijaosuuskunta Onoman 30. juhlavuotta, jonka teemana on hauraus ja herkkyys, sekä pääyhteistyökumppani Fiskarsin 375-vuotista taivalta.
Hauras
Onoman 30-vuotista näyttelytoimintaa juhlistava Hauras-näyttely on toinen Biennalen päänäyttelyistä. Näyttelyn kuraattorina toimii suomalaisen taide-elämän huipulta Marja Sakari.
Onoman kansainvälisesti tunnustetulla kesänäyttelyllä on pitkät perinteet. Juhlavuonna on kuitenkin haluttu korostaa paikallisuutta ja mukaan onkin kutsuttu lähinnä fiskarsilaisia taiteilijoita. Vuoden 2024 näyttelyn teema johdattaa ajatukset yhtä hyvin maailmanpolitiikan ja luonnon, kuin yleisemmin elämän haurauteen.
Yllätysvieras
Luovin tämän kesän päänäyttely on nimeltään Yllätysvieras, ja se levittäytyy vanhaan Viljamakasiiniin. Kuraattorina toimii Sini Rinne-Kanto. Poikkitaiteelliset päänäyttelyt muistuttavat vieraanvaraisuuden ja yhteisöllisyyden merkityksestä.
Viljamakasiinin ensimmäisen kerroksen Yllätysvieras-päänäyttely saa innoituksensa ainutlaatuisesta suomalaisesta huvilakulttuurista. Vuoden 2022 biennaali tutustutti kävijät arkkitehtien suunnittelemiin minitaloihin. Yllätysvieras jatkaa tarinaa kesäasumisesta; tällä kertaa astutaan tunnelmalliseen, kuvitteelliseen kesähuvilaan, johon rakentuu sarja elämyksellisiä tiloja ruokasalista makuuhuoneeseen ja kesäkeittiöstä verannalle. Mukana on muotoiluyrityksiä maamme huipulta. Huoneissa tapaamme mm. Fiskarsin, Artekin, Nikarin ja Woodnotesin, Johanna Gullichsenin sekä Villa ja Peitteen, Duratin, Lapuan Kankurit ja Parolan Rottingin.
Lisätietoja: https://fiskarsvillage.fi/nae-ja-koe/tapahtumat-ja-nayttelyt/biennale/